The way a person grows class 6 Modern English Chpter 9

Chapter Name: The Way A Person Grows

Subject: Modern English

Class: 6

Board: Board Of Secondary Education Manipur (BOSEM)

Contents: Chapter Summary, Questions and Answers

Bosem Class 6 Modern english Clapter 9


The way a person grows: Summary

Lal Bahadur Shastri was born on October 2, 1904, to a very poor family in Uttar Pradesh. Due to the early death of his father, he had to face a series of hardships and difficulties. For months, he survived with a single meal a day and also swam across the Ganges whenever he had no money to pay the boatman. But he struggled continuously. He took part in India's struggle for independence and also read many books to develop his mind and spirit. 

Later on, he became the Prime Minister of independent India after the death of Jawaharlal Nehru. His rise from a poor family to the Prime Minister's office was quite remarkable. Despite his great achievements. he had always been a simple and modest man who was full of wit and humor. He is still remembered more for his remarkably humble personality than for the high position he holds.


Answer the following question in one sentence each

QI. When did Lal Bahadur Shastri become the Prime Minister of India? 

Ans: Lal Bahadur Shastri became the Prime Minister of India on June 9, 1964. 

Q2. Who was Abraham Lincoln? 

Ans: Abraham Lincoln was a famous president of America. 

Q3. How old was Shastri when his father died? 

Ans: Lal Bahadur Shastri was only eighteen months old when his father died. 

Q4. Why was jail life interesting to Lal Bahadur Shastri? 

Ans: Jail life was interesting to Lal Bahadur Shastri because he read many books in the prison to develop his mind and spirit. 

Q5. What did Lal Bahadur regard himself to be? 

Ans: Lal Bahadur Shastri regarded himself to be a servant of the people.


Answer the following question in about 20-25 words each

QI. Who brought up Lal Bahadur Shastri after the death of his father? 

Ans: After the death of his father, Lal Bahadur Shastri was brought up by his maternal grandfather, Hazarilal until he went to live in his maternal uncle's house. 

Q2. Why did Lal Bahadur swim across the Ganges on his way home from the fair? 

Ans: Lal Bahadur Shastri swam across the Ganges because he had no money to pay for the ferry ride and he did not want to bother his friends either.

Q3. What kind of books did Shastri read in the jail? 

Ans: Shastri read works of Karl Marx, Lenin, Bertrand Russell, Harold Laski, Leo Tolstoy, Aldous Huxley, etc. in jail. This developed his mind and spirit. 

Q4. Why were the stenographers embarrassed when they found the small man seated in the chair? 

Ans: The stenographers were embarrassed when they saw Shastri seated in the chair because of the misconduct they had shown to him before knowing his identity.


Answer the following question in about 50-60 words each

Q1. Write about a few incidents showing that Lal Bahadur Shastri was a humble man. 

Ans: On one occasion, when someone told Lal Bahadur Shastri that he was very polite, he replied that he was only a servant of the people. Also, he once told Jawaharlal Nehru that his birthday was not only his but everybody's birthday like Gandhi’s too. Another incident was his opening of the door himself for the stenographers. His humility despite their prior misconduct showed that he was a humble man with no pride or vanity. 

Q2. Write a few lines about the life of Lal Bahadur Shastri. 

Ans: Lal Bahadur Shastri was born on October 2, 1904, to a very poor family. Due to the early death of his father, he faced a series of hardships and difficulties since his early days. He struggled continuously. He took part in India's struggle for independence and also read many books. Later on, he became the second Prime Minister of independent India. His rise from a poor family to the Prime Minister's office was a remarkable journey.

Write true or False on the following statement

1. Lal Bahadur, like Jawaharlal Nehru, was born into a rich family (False)

2. After Nehru, Lal Bahadur succeeded as the second Prime Minister of India (True)

3. Sarada Prasad looked after the education of Shastri (False)

4. When Lal Bahadur told his friends that he had no money, they left him (False)

5. In the Jail, Lal Bahadur read various books (True).

6. The behavior of the stenographers was much disliked by Shastri (False)

7. The stenographers apologized for their misconduct (True).


Post a Comment

0 Comments