The Earth's envoy Class 6 Modern English Chapter 8 solution

Chapter Name: The Earth's Envoy

Subject: Modern English

Class: 6

Board: Board Of Secondary Education Manipur (BOSEM)

Contents: Chapter Summary, Questions and Answers, Vocabulary & Grammar.

The Earth's Envoy Class 6 Bosem


The earth's envoy: Summary

On April 12, 1961, Russian cosmonaut Yuri Gagarin became the first human to journey into outer space. On this day, a crowd gathered to see him off. Cheers and shouts went up from the crowd when the rocket was about to take him out into the vast expanses of the universe. 

The spaceship with Yuri Gagarin aboard orbited the earth and landed safely in a field near Saratov. He was received by crowds of people at Red Square. Bulgaria, Czechoslovakia, India, Ceylon, Great Britain, and the United States. Everywhere people gave their warmest welcome to Yuri Gagarin. This was a magnificent triumph of mankind that thrilled the whole world.


Answer the following question in a sentence each

Q1. Who is the first cosmonaut?

Ans: Yuri Gagarin is the first cosmonaut.

Q2. Who was the chief designer of Gagarin’s space flight?

Ans: Korolyov was the chief designer of Gagarin’s space flight.

Q3. Give the year and date of Gagarin’s flight into space.

Ans: it was on April 12, 1961.

Q4. Who gave the lift-off order to Gagarin?

Ans: The flight director gave the ‘lift-of’ order to Gagarin.

Q5. Who were the three starring at Gagarin when he landed in the field?

Ans: An elderly woman, a small girl, and a dappled calf were the three starring at Gagarin when he landed on the field.

Q6. Name the countries which gave their warmest welcome to Gagarin.

Ans: Bulgaria, Czechoslovakia, India, Ceylon, Great Britain, and the United States gave their warmest welcome to Gagarin.

Q7. Where did the crowds gather to receive the first cosmonaut?

Ans: The crowds gathered at Red Square to receive the first cosmonaut.

Q8. In which flying club did Gagarin first learn to fly planes?

Ans: Gagarin first learned to fly planes in the Saratov Flying Club.


Answer the following questions in 20-25 words each.

Q1. How did the chief designer try to cheer up Gagarin before the lift-off? 

Ans: The chief designer tried to cheer up Gagarin by telling him that- everything was alright in the bunker too and offering him some music. 

Q2. Why did the elderly woman and the small girl stare at Gagarin in astonishment? 

Ans: The elderly woman and the small girl stared at Gagarin in astonishment because his orange spacesuit frightened them and, they had never seen the likes of it before. 

Q3. How did Gagarin's smiling face become familiar to everyone? 

Ans: Gagarin's flight into space thrilled the whole world. All newspapers around the globe picked up the news that made his face familiar to everyone. 

Q4. How did the people of Moscow receive Gagarin? 

Ans: Gagarin was brought to Moscow by a special airplane and received by crowds of people gathered at Red Square holding a tremendous festive meeting.


Write true or false against each statement

1. The chief designer went back to the bunker (True)

2. The rocket lifted itself fast off the pad (False)

3. Crows of people had gathered at Red Square (True)

4. The Volga was a kilometer away (False)

5. Gagarin’s bright orange spacesuit frightened the women and girl (True)

6. The spaceship with Gagarin abroad landed safely in a field near Saratov (True).

Post a Comment

0 Comments