Class 6 Modern English Chapter 10 Greatness Goes With Simplicity And Humility

Chapter Name: Greatness Goes With Simplicity And Humility

Subject: Modern English

Class: 6

Board: Board Of Secondary Education Manipur (BOSEM)

Contents: Chapter Summary, Questions and Answers

Class 6 English Chapter 10



Greatness Goes With Simplicity And Humility

Summary


A.P.J. Abdul Kalam was the former President of India. He was also awarded the Bharat Ratna, the highest civilian award in India. He became famous as 'The Missile Man' for raising India to the level of a missile power of international recognition. Despite his great achievements, he had always been humble and modest. He was a great dreamer and hardworking too. His long-cherished dream to become a pilot didn't come true, and destiny took him another way to become a rocket engineer.

He valued humanity above religion and didn't hesitate to go to Swami Sivananda for help to overcome his sorrows. Swamiji washed away his sorrows and encouraged him to go ahead with his life. From then on, there was no looking back. He never forgot to show his gratitude to his teachers and mentors too. Both his journey to success and his character are equally inspiring and admirable.


Textbook Solutions

Answer the following questions in a sentence each.

1. What is Bharat Ratna? 

Ans: The Bharat Ratna is the highest civilian award in India. 

2. Why was Abdul Kalam awarded the Bharat Ratna? 

Ans: Abdul Kalam was awarded the Bharat Ratna because he raised the nation to the level of a missile power of international recognition. 

3. What was the cabinet rank post Abdul Kalam held? 

Ans: The cabinet rank post-Abdul Kalam held was the Principal Scientific Advisor to the Prime Minister. 

4. Who was Iyadurai Solomon? 

Ans: Iyadurai Solomon was Abdul Kalam's high school teacher. 

5. What had been Kalam's fascination when he was a child? 

Ans: When Abdul Kalam was a child, he was always fascinated by the mysteries of the sky and the flight of birds. 

6. Why was Abdul Kalam disappointed when he was not selected for commissioning for the Air Force? 

Ans: Abdul Kalam was disappointed because the opportunity to become a pilot had just slipped out through his fingers. 

7. How were the sadhus in the Ashram? 

Ans: The sadhus were seated all around in a state of trance.


ll. Answer the following questions in about 20-25 words each: 


1. Why was Abdul Kalam in a panic when Indira Gandhi called him to Delhi? 

Ans: Abdul Kalam was in a panic when Indira Gandhi called him to Delhi because he had neither a suit nor shoes but only bush shirts and chappals. 

2. How did Abdul Kalam bring his teacher to the convocation? 

Ans: When Abdul Kalam reached Madurai Kamaraj University, he immediately took a taxi, looked for the teacher's house, and brought him to the convocation. 

3. How was Iyadurai Solomon honored by the then Governor of Tamil Nadu? 

Ans: The then Governor of Tamil Nadu was deeply moved on seeing the re-union of Abdul Kalam and his teacher Iyadurai Solomon. So, he honored the teacher by sharing the dais with him. 

4. What did Abdul Kalam find in the Ashram of Swami Sivananda? 

Ans: When Abdul Kalam entered the Ashram, he found Swami Sivananda sitting among a large number of sadhus in meditation. Swamiji's advice washed away all his sorrows. 

5. What did Abdul Kalam do after he returned from Rishikesh? 

Ans: When Abdul Kalam returned from Rishikesh, he got his appointment at the DTD & P (Air) office in Delhi and joined it as a Senior Scientific Assistant. 


Ill. Answer the following questions in about 50-60 words each: 


1. Write how A.P.J. Abdul Kalam became a rocket engineer. 

Ans: A.P.J. Abdul Kalam joined the DTD & P (Air) office as a Senior Scientific Assistant after he graduated from Hindustan Aeronautics Limited. One day, Professor MGK Manon, Director of the Tata Institute of Fundamental Research came on an unexpected visit, hearing about the indigenous hovercraft 'Nandi" developed by Kalam at ADE. Kalam took Menon for a ten-minute ride and departed after asking a few questions. After a week, he received a call from the Indian Committee for Space Research for an interview and was observed as a rocket engineer. 

2. Write about the character of Abdul Kalam. 

Ans: Abdul Kalam was a humble man. Despite his great achievements, he led a simple and modest life. He was a great dreamer and hardworking too. He always showed his gratitude to his teachers and mentors. He had no pride or vanity. He valued humanity above religion and didn't hesitate to go to Swami Sivananda for help to overcome his sorrows. Thus, not only his success but his character is also equally inspiring and admirable.



Next Chapter: Dignity Grows Out of Work

Previous Chapter: The Way a Person Grows

Post a Comment

0 Comments